Скочи на садржај

Екстерне библиотеке Парола и MAX72xx

За потребе израде једноставне рекламе, односно за пројекат у коме ће се користити ЛЕД матрица за приказ анимираног текста користио сам две додатне библиотеке. Одабрао сам их јер сматрам да је то било најједноставније решење за рад са интегрисаним колом MAX7219 и анимирање текста. За почетак мало о самим библиотекама а у наредном тексту ће бити описан пројекат. Библиотеке о којима је реч су MAX72XX и Парола.

Библиотека Парола

Библиотека Парола је имплементирана за рад са библиотеком MD_MAX72XX. Зависи од библиотеке MD_MAX72XX за контролу хардвера и радиће на сваком хардверу који та библиотека подржава.

Ова софтверска библиотека имплементира функције за поједностављење примене текстуалних специјалних ефеката на Парола дисплеју.

  • Лево, десно или централно поравнање текста у пољу за приказ.
  • Померање текста, ефекти уноса и изласка текста.
  • Контролишите параметре приказа и брзину анимације.
  • Више виртуелних дисплеја (зона) у сваком низу ЛЕД модула.
  • Кориснички дефинисани фонтови и/или појединачне замене знакова.
  • Двострука висина и вертикални дисплеји.
  • Подршка за мешање текста и графике на истом екрану.

Библиотека MAX72XX

MAX7219/MAX7221 су компактни, серијски управљачки чипови (интегрисана кола) за улаз/излаз који повезују микропроцесоре са 7-сегментним нумеричким ЛЕД дисплејима до 8 цифара, тракастим приказима или 64 појединачна ЛЕД-а. Укључени на чипу су декодер БЦД кода-Б, кола за мултиплексно скенирање, управљачки програми за сегменте и цифре и 8х8 статички РАМ који чува сваку цифру.

4-жични серијски интерфејс (СПИ) омогућава да уређаји буду редно везани, са комуникацијама које пролазе кроз први уређај у ланцу до свих осталих. Појединачни елементи се могу адресирати и ажурирати без поновног писања целог приказа.

Ова библиотека имплементира функције које омогућавају да се MAX72хх користи за ЛЕД матрице (64 појединачне ЛЕД диоде), омогућавајући програмеру да користи ЛЕД матрицу као пиксел уређај, приказујући графичке елементе слично као и сваки други екран који се може адресирати у пикселима.

Текст преузет са званичног сајта библиотека.

Линкови ка коришћеним библиотекама:

1. MD_Parola.h

2. MD_MAX72xx.h

sr_RSСрпски језик
Powered by TranslatePress